Færøske Øer

Faroeskeoer

De færøske øer – delt op i seks områder

Færøerne blev skabt af vulkaner for over 60 millioner år siden. Sådan kom de 18 smukke øer op af havet. Øerne ligger tæt sammen og består mest af basalt.

Færøerne bliver delt op i seks områder, som du kan se på kortet herover. 


Mykines og Vágar

Vágar og Mykines er de vestligste øer på Færøerne. Vágar er den tredjestørste ø på Færøerne. På Vágar finder du lufthavnen, og øen er forbundet med en tunnel til Streymoy. Tunnelen hedder Vágartunnellen og blev taget i brug i 2004. På den nordvestlige ende af Vágar ligger Gásadalur, som du kan køre til gennem en tunnel på under 20 minutter fra lufthavnen.   

Vest for Vágar ligger den afsides ø Mykines. Der er ingen bro eller tunnel til Mykines, så hvis du skal dertil er det med båd eller helikopter. Mykines er berømt for sit rige fugleliv og smukke natur. På Mykines er der en lille bygd, hvor der bor et par håndfulde færinger, der sætter pris på det rolige liv på øen.   


Streymoy – Færøernes største ø 

Streymoy er den største ø på Færøerne. I bugten helt mod sydøst ligger verdens mindste hovedstad Tórshavn. I Tórshavn finder du en lang række fantastiske kulturelle og gastronomiske oplevelser. Oplev kædedansen og festen til Olaifest i juli, gå på opdagelse i den fascinerende gamle bydel Tinganes, og tag ud og spise på en af Tórshavns restauranter. Byen tilbyder også unikke muligheder for dig der er interesseret i kunst og kultur i Nordens Hus eller på Færøernes Kunstmuseum.    

Streymoy bugner ligesom resten af Færøerne af imponerende naturoplevelser. Fra den lille bygd Vestmanna kan du komme helt tæt på det færøske fugleliv på en af de populære bådture til Vestmannabjørgini, og i den idylliske by Saksun er der rig mulighed for smukke vandreture og fiskeri.

Syd for Streymoy ligger øerne Koltur, Hestur og Nolsoy.    

Eysturoy

Eysturoy er Færøernes næststørste ø. Den er forbundet med Streymoy via en bro over sundet mellem øerne. I den nordlige ende af Eysturoy ligger Færøernes højeste Fjeld Slættaratindur (882 m), som er en god udfordring til dig, der kan lide at vandre og få udsigten over alle Færøerne i belønning. Ikke så langt fra fjeldet ligger den lille autentiske bygd Gjógv, hvor du kan opleve den fascinerende naturhavn i kløften, som byen er opkaldt efter.    

Øen er ikke bare naturoplevelser, for hver sommer afholder færingerne deres mest populære musikfestival G! Festival på stranden i Gøta på østsiden af Eysturoy.


Nordoyggjar – Nordøerne

Nordøerne består af de seks øer Fugloy, Svínoy, Viðoy, Borðoy, Kunoy og Kalsoy, som ligger tæt sammen i den nordøstlige del af Færøerne. Der går en tunnel fra Eysturoy til Borðoy, hvor Færøernes næststørste by Klaksvik ligger. Tunnelen har en smuk lysinstallation, der er designet af den færøske kunstner Tróndur Patursson. Klaksvik har Færøernes vigtigste fiskerihavn, og fra byen kan du tage på fisketur eller på sejltur til de andre nordøer.   

Den aflange ø Kalsoy, som er den vestligste af Nordøerne har fire tunneller, som gør det muligt at komme rundt på øen, og på grund af den aflange form og de mange huller, bliver øen i daglig tale kaldet blokfløjten. 


Sandoy, Skuvoy og Stora Dímun

Øerne ligger syd for Streymoy, og i modsætning til nordøerne er landskabet her ikke så kuperet, men mere fladt og tilnærmeligt. På Sandoy kan du tage på dejlige gåture i det rolige landskab. Fra bygden Sandur kan du sejle den lille tur til Skúvoy, hvor der er smukke fuglebjerge.

For at komme til Stóra Dímun skal vejret være i orden. Den lille ø er kun tre kvadratkilometer og omkranset af stejle og utilnærmelige klippevægge. Det er derfor svært at komme i land på øen, men ren luksus for de mange fugle, der holder til ved klipperne. 


Suduroy og Lítla Dímun

Fra Torshavn kan du tage en færge til Tvøroyri på Suduroy. Øen er som navnet afslører den sydligste ø på Færøerne. Øen ligger lidt afsides, og på færøerne siger man, at dem der er fra Suduroy er lidt mere temperamentsfulde og lidt mere åbne end andre færinger. Om det er rigtigt kan du selv finde ud af, hvis du tager afsted for at besøge den smukke grønne ø.

Lítla Dímun er en lillebitte ø, der ligger lidt nord for Suduroy. Det er den eneste ubeboede ø på Færøerne. Øen er omkranset af lodrette klippevægge og helt utilnærmelig. Men ligeså utilnærmelig den er, ligeså fascinerende er den at se på, som en gigantisk skulptur, der er sat på havet.    


Transport mellem øerne

Infrastrukturen og vejene på Færørene er gode, og det er meget nemmere at komme rundt end det var for bare 15 år siden. Det var inden øerne blev forbundet af nogen af de nyeste tunneller. Sejlruter giver dig mulighed for at kombinere en smuk sejltur med nogen af de mere afsides øer. Helikopterruter er også en mulighed, og de er billige fordi de bliver støttet af staten. Skal du med båd eller helikopter skal du dog være opmærksom på at vejret kan forsinke din afgang. Se mere på vores kort over Færøerne.