Gásadalur

Gasedal

Gásadalur – Færøernes bedste udsigt

Gásadalur er måske bygden med den smukkeste udsigt på Færøerne. Bygden ligger på den anden side af fjeldet på den nordlige del af Vágar. Det var først i 2004 at bygden blev forbundet med resten af øen ved hjælp en tunnel. Inden da kunne man kun komme til Gásadalur ved at gå over fjeldet fra Bøur. Indtil 2004 gik posten over fjeldet til bygden tre gange om ugen.

Tunnelen til Gásadalur er en del af en færøsk politik om at bevare beboelserne på Færøerne, også dem der ligger lidt afsides. Det betyder, at du kan komme til Gásadalur fra Vágar lufthavn på kun 20 min. Tunnelen har kun et spor og har indhak, så den ene af to biler kan holde tilbage og lade den anden passere.    


Vandfaldet i Gásadalur

Gásadalur betyder Gåsedal, og bygden ligger i et ikonisk færøsk landskab. Fjeldet rejser sig bag bygden, og foran falder vandet ud over klipperne og direkte ned i havet. Fra bygden har du en smuk udsigt over havet mod Mykines og Tindhólmur.

Går du fra bygden en kort vandretur ud mod havet og klipperne kommer du til en lille sti, som du kan følge hen til en stejl gammel trappe. Den er hugget ind i klipperne og fører ned til et gammelt havneleje. Herfra har du en fantastisk udsigt ind over bygden. I forgrunden kan du se vandfaldet, der falder mod havet. Ved havoverfladen er der grotter, som går ind under klipperne.      


En overvældende udsigt

Udsigten over Gásadalur er et af de mest fotograferede steder på Færøerne, og hvis du selv oplever det vil du forstå hvorfor. Der er en særlig stemning ved stedet, og det er altid fascinerende og hypnotiserende at følge vandfaldet, og se hvordan vandet bliver ved med at strømme ud over kanten mod havoverfalden.