Vejret

Vejret

Vejret på Færøerne

Når I besøger Færøerne, vil I opleve, at vejret deroppe ikke er ligesom det I er vant til. Mere uforudsigeligt, mere råt og mere magisk. Vejret er gjort af øernes beliggenhed i det nordlige Atlanterhav midt i Golfstrømmen. Af øernes formation og de stejle og høje klipper. Det betyder, at det ikke bliver rigtig koldt om vinteren, og at det ikke bliver rigtig varmt om sommeren.


Vær forberedt på lidt af hvert

Man siger, at på Færøerne kan du opleve alle årstiderne på samme dag. Vejret skifter ofte, og det er fantastisk at opleve, hvor roligt de lokale tager det. Hvis du kører gennem hård vind og regn, er det meget sandsynligt, at du hører en færing sige: Solen skinner sikkert på den anden side af fjeldet.

Det vigtige når du rejser til Færøerne er, at du er forberedt på lidt af hvert. Det er en god idé at medbringe:

-          En god vind og vandtæt jakke. Der er stor sandsynlighed for du vil opleve begge dele.   

-          En varm trøje eller sweater. Eller du kan købe en færøsk uldsweater. Der er en grund til de går i dem.  

-          Et par gode støvler eller gummistøvler, så du ikke får våde eller kolde fødder

-          En god hue til hvis du for eksempel skal på sejltur og se på fugle

-          Solbriller til når solen skinner eller bryder gennem skyerne

-          En kikkert hvis du er naturelsker og vil have alle detaljerne med.

-          Solcreme til om sommeren. Hvor solen er i gang næsten hele døgnet.


Vinter på Færøerne

I flere bygder på Færøerne gemmer solen sig bag fjeldet i op til tre måneder om vinteren, og færingerne fejrer at den endelig viser sig på himmelen igen med solkaffe. Et arrangement i bygden med sol, hygge og kaffe. Til gengæld er solen meget tilstedeværende om sommeren hvor der næsten er 24 timers dagslys.   


Sommer på Færøerne

Ligesom de fleste andre steder, er det om sommeren, at vejret viser sig fra sin bedste side. Det er her Færingerne for alvor har mulighed for at komme ud og nyde livet på havet, i naturen og i bygderne. Her bliver der sat borde op på havnen i Torshavn, der er G-festival på stranden i Gøta og i det hele taget fyldt med liv på vandet og øerne. 


Tåge på Færøerne

Vejret på Færøerne er lunefuldt og både sne, storm og tåge kan være med til at diktere om noget kan lade sig gøre eller ej. Det har færingerne tilpasset sig, og det er en del af deres kultur. Hvis det er for tåget kan man ikke køre eller helikopteren kan ikke flyve, og så er det sådan det er.  

Især tågen kan ramme hårdt og lægge sig som et tungt og tykt tæppe over landskabet, og hvis det ikke blæser så bliver den liggende. Er du ude og vandre i fjeldene og tågen slutter helt tæt om dig, er det meget vigtigt at du passer på og bevæger dig varsomt. Kan du ingenting se, er det bedste du kan gøre at vente til tågen er væk, og du kan bevæge dig sikkert videre.


Frisk luft

Luften på Færøerne er bemærkelsesværdigt frisk. Den bliver båret ind over øerne fra Atlanterhavet, og er fyldt med salt fra havet. Det er denne luft færingerne udnytter til at tørre deres fisk og fårekød. Det gør de i små udhuse, hvor der luft mellem vægbrædderne, så vinden kan suse igennem. Du kan se de små udhuse overalt på øerne. De hedder hjallur (udtales: Tjadlur)      

Du kan til enhver tid se vejret på Færøerne her.