Kultur

Kultur

Færøsk kultur – kom tæt på et uspoleret folk

En uspoleret øgruppe isoleret i Atlanterhavet. Hårde klipper, grønne bakker og masser af fisk, får og fugle. Mørke vinteraftener og uendelige sommerdage. Den Færøske kultur er kommet ud af det. Og det giver en kultur, der er præget af at kunne tilpasse sig naturen. At overleve af det der er tilgængeligt, og at få det bedste ud af det, når det er mørkt udenfor.

 

Den Færøske kultur er en rig blanding af en dyb kærlighed til traditionerne, og en nysgerrighed over for det nye. Derfor er den færøske kultur også fyldt med kontraster. Mellem det nye og det som er blevet overleveret igennem generationerne fra forældrene til deres børn.

 

Færøsk musik         

For færingerne er musik vigtig del af det at være sammen. Der er en stærk tradition for, at de spiller musik når de hygger sig sammen. I forhold til hvor mange der bor på Færøerne (ca. 50.000), er der en stor udøvelse af musik og musikalske arrangementer. I enhver bygd lige meget hvor lille den er, finder du et kor, et band, en musikgruppe eller et orkester.

 

Det kommer til udtryk i musikfestivaler som G! Festival og sommerfestivalen. Der er også Hoyma-festivalen, som er en meget populær festival der afvikles løbende i Februar og marts. Her bliver dørene åbnet til et privat hjem, og en kunstner bliver inviteret til at spille en meget intim koncert for et lille publikum.   

 

En del færøske kunstnere har gjort sig bemærket både på Færøerne og internationalt. Af dem er den charmerende og melankolske Teitur den største musikalske eksportvare. Han synger på engelsk og formår at formidle en lille del af den færøske sjæl. Derudover er der navne som Eivør, der nyfortolker folkemusikken, og navne som Tyr og Orka, der har succes også uden for Færøerne. Stanley Samuelson er meget berømt på Færøerne, og har lagt musik til berømte færøske digte. Han har i mange år beriget færøsk kultur og gør det stadig.

 

Du kan især opleve musikarrangementer i Tórshavn, som livemusik i byen, i Nordens hus, hvor der er traditionelle opsætninger, klassisk musik og meget mere. Tórshavn har deres eget symfoniorkester, der optræder i hovedstaden og spiller med internationale gæster. 

 

Mode – Færøsk strik og design   

Færøsk mode er især kommet på verdenskortet efter Sarah Lund fra Forbrydelsen gik med en sweater fra den færøske designerduo Guðrun & Guðrun. De fokuserer på de traditionelle færøske materialer og mønstre, som færinger har båret på deres sweatre i generationer. De har en butik i Tórshavn, hvor du kan se deres klassiske sweatre og deres mere innovative kollektioner.

Derudover er der bARBARA i gONGINI som er ved at vinde frem, og som med deres unikke tøj er ved at få en plads på den internationale scene.

Du kan opleve den færøske mode og design i gågaden i Tórshavn og i Østrøm, som er en butik nede ved havnen. Østrøm er en designbutik med alt fra kjoler til butterflys. Her bliver der lagt vægt på æstetiske produkter, håndværk og innovation. Der er øreringe af fiskeskind, smukt kunsthåndværk og designertøj i høj kvalitet.   

 

 

Gastronomi – få smag for den Færøske natur

Der gror ikke træer på Færøerne, og det er meget svært at dyrke frugter, grøntsager og korn på grund af vejret. Ligesom alle andre er den færøske madtradition skabt af de muligheder de har haft gennem tiderne. Det betyder at fisk, hvaler, fugle og får dominerer de traditionelle færøske retter. Og at de har specialiseret sig i at konservere kødet, så de har kunne overleve når der ikke var meget at spise.

 

I dag bliver de gamle traditioner stadig vedligeholdt, men de importerer alle de gængse fødevarer vi kender fra supermarkederne herhjemme.  

Gastronomisk set er Færøerne på ingen måde stillestående. I Tórshavn har du rig mulighed for at smage ambitiøs nordisk cuisine på restauranter som Barbara, restaurant KOKS og Aarstova.

 

Kunst & Traditioner

Traditionelt har kunsthåndværket været stærkest på Færøerne. Men de er i den grad kommet med hvad angår billedkunst. Den kan du opleve på Færøernes kunstmuseum.

 

Den færøske nationaldag hedder st. Olavs dag og ligger den 29. juli. Den består af en række traditionelle festligheder, kaproning, musik og nationaldragter, og er en oplevelse, der sætter sig fast et godt sted i dit hjerte. Læs om Olaifest her.