Fakta

Fakta

Færøerne – facts om et lille land  

Færøerne har i mere end tusind år været beboet af det færøske folk. De er blevet en del af øerne med deres sprog og traditioner, der harmonerer med vejret, klipperne og havet. I dag er Færøerne fascinerende uændret og overraskende moderne.

Her på siden har vi samlet lidt facts om Færøerne til jer, der skal på besøg.


Færøerne – et selvstyrende område i norden

Færøerne består af 18 større og mindre øer, som er forbundet af tunneller, færger og helikopterruter. Øerne er præget af grønne bakker og stejle klipper, rigt fugleliv, får, og hav til alle sider.  Færøerne er et af tre selvstyrende områder i norden (Grønland, Færøerne og Ålandsøerne).

Siden 1948 har Færøerne været en selvstyrende del af det danske kongerige. Landet har sin egen lovgivende forsamling, lagtinget, og sit eget flag.


Fakta om Færøerne - Godt at vide

Vejret på Færøerne er omskifteligt og imponerende, og noget man respekterer på Færøerne, og lige så smukt som det kan være, lige så lunefuldt kan det være. Læs hvad du bør vide om vejret på Færøerne her.

I de større byer og i lufthavnen er der pengeautomater hvor man kan hæve penge med følgende kreditkort: Dankort, Eurocard/Mastercard og VISA.

Færøerne ligger i GMT, hvilket betyder at når klokken er 12:00 i Danmark er klokken 11:00 på Færøerne.

Den eneste lufthavn på øerne er beliggende på øen Vágar. Færøerne ligger kun én times flyvetid fra Storbritannien, Norge og Island og to timer fra København. Det tager kun 2 timer at flyve fra København/Billund til Færøerne. Se vores rejser til Færøerne her.

På Færøerne er der 220 volt og der benyttes samme stiktyper som der bruges i Danmark.

Færøerne har den laveste kriminalitet i verden ifølge en engelsk rapport fra 2007.

Færingerne er gode til både dansk og engelsk det er derfor nemt at snakke med de lokale og de vil meget gerne hjælpe hvis du spørger.  


Oplevelser på Færøerne

Hovedstaden hedder Tórshavn og bliver kaldt verdens mindste hovedstad, der bor ca. 20.000 i kommunen.

Klaksvík er Færøernes næststørste by med ca. 5.000 indbyggere.

Færøerne er især populær for sin smukke natur. Læs mere om naturen på Færøerne her.

Bygden Kirkjubøur nær Tórshavn med det mere end 900 år gamle bispesæde, ligger helt mod syd og er et meget smukt turistmål. Læs mere om Kirkjubøur her.

Hver år bliver der afholdt en populær musikfestival i Gøta ved navn G! Festival. Læs om G! Festival her.  

Nationaldag 29. juli (Ólavsøka) Olaifest. Læs mere om Olaifest her.

Færøerne har en stærk madtradition, som er præget af deres liv på øerne med unikke muligheder for fiskeri, fåreopdræt og fuglefangst. På den gastronomiske front følger Færøerne med deres nordiske naboer og eksperimenterer med spændende mad. Læs om restaurant KOKS her. 

Den færøske valuta hedder króna og oyra og svarer til den danske, men de har deres egne pengesedler, der er smukt illustreret af en færøsk kunstner. Læs mere om Færøernes valuta.


Geografi og Færøerne

Du aldrig er mere end 5 km fra havet på Færøerne.

Færøerne dækker 1.400 kvadratkilometer. 

Der bor 50.000 mennesker på Færøerne, og omkring 20.000 af dem bor i hovedstaden Torshavn.

Færøerne ligger i Atlanterhavet cirka lige langt fra Norge, Skotland og Island. Færøerne består af 18 adskilte øer, som ligger tæt sammen med fjorde og sunde i mellem. Af de 18 øer er kun én ubeboet: Litla Dimun. Se mere om de færøske byer og øer her.

De stejle klipper gør, at de fleste beboelser er lavlandsområder tæt på kysterne.

Det højeste fjeld på Færøerne er Slættaratindur på øen Eysturoy, som er 882 m højt.

Der er 113 km fra det nordligste til det sydligste punkt, og 75 km fra det vestligste til det østligste punkt. Det vil sige at Færøerne ca. er på størrelse med Sjælland.  

111 bjergtoppe rager over 600 m over havets overflade, og 10 er over 800 m høje – 6 af dem ligger på den lille ø, Kunoy.

Enniberg på øen Viðoy er det nordligste punkt på Færøerne, og er med sine 754 meter fra toppen og direkte ned til havet det højeste forbjerg i verden.


Infrastruktur

Færøerne har 600 km gode veje, der slanger sig rundt om øerne over pas, på kanten af fjeldet, over broer og gennem tunneller. De fleste er tosporede og asfalterede. Det betyder, at I har en ultimativ mulighed for selv at bevæge jer rundt på Færøerne i bil eller motorcykel i et landskab I ellers kun kan drømme om.

Få et overblik over hvordan du kommer rundt på vores kort over Færøerne. 


Atlantic Airways forbinder Færøerne

Atlantic Airways står for flyruter til og fra Færøerne og nationale helikopterruter rundt på øerne. Helikopteren flyver for eksempel til Mykines med madvarer til de lokale på øen. Staten støtter helikopterbilletter til de afsides øer, så befolkningen ikke bliver tvunget til at flytte derfra, og øerne beholder deres uspolerede charme.   


Kultur

Færøerne har et rigt kulturliv. Det er en naturlig konsekvens af naturen, lange vinteraftener og lyse sommerdage. Læs om færøsk kultur her.


Erhverv Færøerne

Omkring 95% af eksporten fra Færøerne kommer fra fiskeri. En stor del af det er lakse og ørredopdræt.