Kirkjubøur

Kirkjubø

Besøg Kirkjubøur - og kom helt tæt på den færøske historie

Kirkjubøur er en vigtig del af Færøernes historie. Den er den sydligste bygd på Streymoy, og ligger tæt på Tórshavn. I middelalderen var bygden Færøernes kulturelle og religiøse centrum. Her lå et bispesæde indtil reformationen, og i bygden finder du den imponerende ruin af den gamle domkirke - Sankt Markus katedralen. Den blev bygget i 1300-tallet. Katedralen er aldrig er blevet færdig, og er sandsynligvis blevet beskadiget af en lavine. Det eneste der står er Múrunin (Muren). En imponerende halvanden meter tyk mur i gotisk stil, der vidner om den gamle religion.


De gamle kirker

Byen emmer af historie og er som navnet afslører kendt for sine kirker. Ólavskirken er den eneste middelalderkirke på Færøerne, der stadig er i brug. Den charmerende hvidkalkede kirke er fra 1200-tallet. Fra denne kirke stammer blandt andet de meget berømte smukt udskårne Kirkjubø-stole, som du kan se på museet Forminnisavnid i Tórshavn.  


Familiegård i 17. generationer

Roykstovan er en meget gammel kongsbondegård, der har været en del af den oprindelige bispegård. Gården har været bolig for kongsbønderne i Kirkjubøur i mange hundrede år, og er det stadig. Bygningen består af et stort bjælkehus med græstag, og er indrettet lige som i gammel tid. Det er som at træde tilbage i tiden at besøge gården, og det er nemt at forestille sig, hvordan det har været at leve dengang uden alle nutidens hjælpemidler.

De fleste huse i bygden har det traditionelle græstag, og græsset vokser og bliver langt. Nogle gange skal huset klippes. Så løfter de lokale et får op på taget, så den kan gå og græsse der, og sørge for at taget har den rigtige længde.   


Sådan kommer du til Kirkjubøur

Den bedste måde at komme til Kirkjubøur er at skyde genvej og vandre over fjeldet fra Tórshavn. Du bliver belønnet med både udsigt og frisk luft, og på turen kan du se øerne mod vest, nemlig Sandoy, Hestur, Koltur og Vágar. Vil du vandre til Kirkjubøur, kan du spørge de lokale om vej, men der er varder til at guide dig hele vejen. Vandreturen starter i den sydlige del af Tórshavn ved krydset mellem Landavegur og velbastaovegur, hvor der er en bro over floden Sandá. Det tager cirka to timer at gå til Kirkjubøur.     

Du kan selvfølgelig også køre dertil. Der er cirka 10 kilometer fra Tórshavn til Kirkjubøur. Dem kan du tilbagelægge i bil eller med en af de lokale busser. De lokale røde busser er gratis.