Færøernes Kunstmuseum

Edward Fuglø

Færøernes kunstmuseum – se den bedste færøske kunst

Går du gennem Tórshavns hovedgade og gennem parken Viðarlundin kommer du til Færøernes Kunstmuseum. I museet finder du verdens største samling af færøsk billedkunst. I området omkring museet er der smukke bronzeskulpturer af Færøske kunstnere.  Museet er bygget i traditionel færøsk stil med sort træ, og ligger i udkanten af plantagen tæt på det færøske nationalstadion. 


Udstillinger og arrangementer på museet

Færøernes kunstmuseum rummer over 2.000 færøske kunstværker, og er dermed den største samling af færøsk kunst. På museet får du et unikt indblik i Færøsk kultur og kunsthistorie, og et meget tydeligt indtryk af, hvordan Færøerne er en helt central tematik for de lokale kunstnere. Dyrene, sagnene, traditionerne og landskaberne er rigt repræsenterede i det kunstneriske udtryk.  

På kunstmuseet vil du opleve de mest anerkendte værker af Færøernes mest berømte kunstner Samuel Joensen-Mikines. Han er berømt for sine stærke billeder af færøsk kultur, færøske landskaber og mennesker. Billederne er mørke og dramatiske, og menneskerne er som hugget ud af klipperne.   

De forskellige rum på museet er dedikeret til forskellige tider og kunstnere, der på hver deres måde giver dig et direkte indblik i den færøske sjæl. Tilfælles er de færøske motiver, hvad enten de er naturalistiske eller abstrakte.   

Formålet med det færøske kunstmuseum er at sikre og fremvise færøsk billedkunst. Det betyder at du løbende kan opleve udstillinger med moderne færøske kunstnere i den store lyse sal, hvor der afholdes receptioner og ferniseringer. Gå ind på siden for at se nuværende og kommende udstillinger på Færøernes kunstmuseum. 


Lidt om færøsk kunst

Efter krigen begyndte færøsk kunstforening at samle den færøske kunst. Det er blevet til samlingen på det Færøske kunstmuseum. De ældste billeder er fra 1840´erne. Den færøske tradition med billedkunst er forholdsvist ny, hvorimod traditionelt kunsthåndværk, som træskærerarbejde og strikning strækker sig tilbage til gammel tid. Det er museets fornemste opgave at bevare og udbrede den færøske billedkunst, ved at publicere, lave udstillinger og udlåne værkerne til museer i andre lande.