Historie

Under 2. verdenskrig, i 1941, fløj en engelsk officer, Leo Maxton, rundt om Færøerne for at lede efter det bedst egnede sted at anlægge en landingsbane. England havde brug for en lufthavn i Nordatlanterhavet. Maxton kom til det resultat, at det var bedst at placere en lufthavn pa Vágar, og det gjorde man så.


Det første fly landede pa banen om efteråret i 1942. Efter krigens slutning, og englænderne havde forladt Færøerne, ophørte nær sagt al flytrafik.
Der skete ikke rigtig noget før 1963, da islændere begyndte at flyve passagerer regelmæssigt mellem Færøerne og Danmark. I begyndelsen fløj man med et DC-3 fly, men i takt med at trafikken øgedes, indsatte man større og bedre fly på ruten.


I 80´erne talte man om at grundlægge et færøsk selskab. Passagertallet steg støt, og der var ingen konkurrence på ruten; der var kun det ene fly til Færøerne.


I 1987 blev snak og tanker gjort til virkelighed, og i november blev Atlantic Airways grundlagt. Til at begynde med ejede Cimber Air andel i selskabet, men siden har Føroya Landsstýri overtaget hele selskabet.
Efter lange overvejelser besluttede ledelsen at købe et British Aerospace fly med plads til godt 80 passagerer, da man mente, at det var særdeles velegnet til flyvning pa Færøerne.


Den 28. marts 1988 kunne færinger for første gang flyve fra Vágar til København med det nye færøske selskab, Atlantic Airways.


Formålet med flyselskabet, som mange spåede en kort levetid, var at opbygge en sund forretning og sikre Færøerne en god og tidssvarende forbindelse med omverdenen. Desuden ønskede man at højne serviceniveauet.
For at have base på Færøerne måtte kravene til teknisk vedligehold opfyldes. Landsstyret lod bygge en hangar, som selskabet siden har lejet.


I 1995 tog Atlantic Airways det første skridt til regelmæssig flyvning til nabolandene ved at beflyve Island i samarbejde med Air Iceland. Siden 1997 har Atlantic Airways fløjet til først Aarhus og nu Billund i Danmark.


I 2011 flyver Atlantic Airways fra Færøerne til København, Billund og Aalborg, til London, til Bergen og til Reykjavík; samt en hel del charter destinationer overalt i Europa.


Infrastrukturen på Færøerne er godt udbygget med gode vej- og færgeforbindelser mellem bygder og øer. Der er også flyforbindelse mellem øerne, men sådan har det ikke altid været. I 60´erne havde de danske inspektionsskibe ved Færøerne og Grønland helikopter ombord. Disse var først og fremmest beregnet til militære opgaver, men blev lejlighedsvis brugt til at flyve forskelligt udstyr for bønder og andre.


Man fik hurtigt øjnene op for helikopterens muligheder. Sommeren 1978 lejede man en helikopter til forskelligartede arbejdsopgaver på Færøerne. Nu var interessen vakt for offentligt helikoptertjeneste.
Først i 80´erne indgik Føroya Landsstýri og et udenlandsk helikopterselskab aftale om prøveflyning pa Færøerne. Resultatet var så godt, at en færøsk helikoptertjeneste blev grundlagt i 1984.


Tjenesten lå først hos Strandfaraskip Landsins, men man fandt efterhånden ud af, at det fornuftigste var, at lægge al flyvning ind under et selskab. Helikoptertjenesten har siden foråret 1994 hørt under Atlantic Airways.
Atlantic Helicopters har to helikoptere i stalden. En Bell 212 til ruteflyvning mellem øerne og til diverse ad hoc opgaver og en Bell 412 specialudstyret til redningsopgaver.